Köszöntő

Köszöntjük az építkezőket, az építtetőket, az építő vállalkozásokat, kereskedő partnereinket, a tégla iránt szakmailag elkötelezett tervezőket, összességében a téglafelhasználásban érintett valamennyi piaci résztvevőt!

A Mályi Tégla Kft. 2000. július 1-től tulajdonosa az 1952 óta folyamatosan működő Mályi Téglagyárnak. A cég ettől az időponttól számítva értékrendjében a téglafelhasználók, az építkezők igényeinek minőségi termékekkel történő kiszolgálását, megelégedettségük elérését helyezte első helyre.

2005-ben a Mályi Tégla Kft., mint építőanyag-gyártó és forgalmazó cég kibővítette tevékenységét. Telephelyünkön teljes körű építőanyag-kereskedést hoztunk létre, a Mályi Tégla Kereskedőházat. 2008-ban alapító tagként létrehoztuk a Duna Hungária Zrt. beszerzési társaságot, melyet jelenleg az ország  31 nagy építőanyag-kereskedő cége alkot.

Megkezdtük a fuvarozási tevékenységünket. Saját tulajdonú darus- illetve nyerges szállítóeszközeinkkel termékeinket kedvezményesen helyszínre szállítjuk.

A PORObrick tégla – megbízható minőség, maradandó érték!

MÚLTUNK és garanciánk az a közel 100 000 családi ház, amelyet 1952 óta a Mályi Téglagyár tégláiból felépítettek.

JELENÜNK a piacon maradás, a jövőért érzett hitünk, amikor a kockázatokat is vállalva korábban megvalósítottuk az egyik legkorszerűbb téglagyártási technológiát.

JÖVŐNK a megbízható minőségben gyártott PORObrick termékcsalád, kimagasló épületfizikai tulajdonságokkal.

A PORObrick szilárd és formatartó váza a háznak, őrzi a ház melegét, véd a zajtól, és ellenáll a tűznek, emberközeli, természetes építőanyag.

 

Tisztelettel: Stark Szilvia és Stark Gábor ügyvezetők

_______________________________________________________________

 

A tégla, mint természetbarát építőanyag

Az agyag kiégése révén megváltoznak annak fizikai tulajdonságai. Minden bizonnyal a tüzet rakó ősember is felfigyelt erre, ha agyag gödörben volt a tűzrakó helye. A régészet rengeteg kiégetett agyag figurát talált a feltárások során, a fazekasság már a középső kőkorban ismert tevékenység volt elsődlegesen tároló edények készítésével.

 

Mályi Tégla Kft. agyagbánya

 

A téglagyárak telepítési helyét minden esetben a megfelelő mennyiségű és minőségű agyag közelsége határozta meg a történelem során. Mindez természetesen a Mályi Téglagyár beruházásának 1952-es avatása esetében is így volt.

A gyártól nyugat-délnyugati irányban elhelyezkedő több mint 220 m magas Öreg-hegy rejti magában azt a változó minőségű, de a téglagyártáshoz alkalmas agyagot, mely a gyár születésének alap feltétele volt. A beruházást megalapozó földtani kutatásokat fúrólyukak lemélyítésével, és a felhozott kőzetminták részletes laboratóriumi vizsgálatával végezték elődeink. Miután az eredetileg elképzelt éves gyártási kapacitáshoz és élettartamhoz elegendő alapanyagot találtak, így a gyár tervezése, majd megépítése elkezdődhetett. Az idő múlásával csökkenő megkutatott agyagkészleteket újabb kutatófúrásokkal bővítették, mely a bánya területének folyamatos növekedését is eredményezte. Így vált lehetővé, hogy már közel 70 éve működhet a téglagyár Mályiban.

Eredetileg kötélpályán keresztül, csillékben érkezett a kotrókkal kitermelt alapanyag a gyárba, majd a kötélpálya üzemeltetési költségeinek emelkedésével a tehergépkocsis beszállítás mellett kellett dönteni.

A kitermelési munka legnagyobb hátráltatója a csapadék, mely nagy mennyiségben a bánya megközelítését is el tudja lehetetleníteni. Ezért a kitermelési feladatokat évről évre a késő tavasztól kora őszig terjedő szárazabb, melegebb időszakra ütemezzük.

Mint sokak előtt is ismert, az agyag rendkívül jó vízzáró képességgel rendelkezik. Egyes beruházási munkáknál (pl. hulladéklerakók) védőrétegként építik be, ha a talaj- vagy rétegvizeket meg kívánják óvni külső szennyeződésektől. Ilyen jellegű projektek anyag ellátását, illetve a kisebb volumenű lakossági igényeket is ki tudjuk elégíteni termelésünkből.

 

Alapanyag depó a gyár területén

 

A változó minőségű agyagokat receptúra szerinti sorrendben és mennyiségben termeljük ki (évi kb. 50.000 m3), szállítjuk be, és deponáljuk a gyár területén. A rétegesen kialakított agyag depóból ezt követően már homlokrakodó végzi el a keveredett, homogén alapanyag feladását a gyártósor felé.

Mályi Tégla Kft.

A Mályi Tégla Építőanyagipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság termelési tevékenységét 2000. július 1-jén kezdte meg, miután kivásárlásra került az Északmagyar Téglaipari Rt-ből az Rt. „Mályi Gyára”, mely az egyik legnagyobb kapacitású és legtöbb létszámot foglalkoztató telephely volt, mint a Részvénytársaság székhelye.

Jelenleg a Kft. a térség legnagyobb magyar tulajdonú téglaipari cége.

A téglagyártás folyamatos biztosítására 78,4 ha terület áll rendelkezésre, melybe beletartozik az agyagbánya, és maga az ipartelep 20,1 ha területtel.

A Mályi Tégla Kft. Mályi Téglagyára jelenleg 18 féle téglaterméket gyárt.

A Mályi Téglagyárban gyártott saját fejlesztésű PORObrick téglarendszer termékei európai színvonalúak, szilárdságuk, hő-és hangszigetelő képességük, tűzállósági tulajdonságuk az elvégzett vizsgálatok szerint az elérhető legjobb minősítési kategóriába tartoznak.

A Mályi Tégla Kft. 2005-ben megkezdte építőanyag-kereskedését, létrehozta a Mályi Tégla Kereskedőházat, mely az itt gyártott téglán kívül minden jelentősebb építőanyagot hivatalos márkakereskedőként forgalmaz.

 

A cég 2008 nyarán alapító tagja lett a Duna Hungária Zrt. beszerzési társaságnak, melynek jelenleg már 31 tagja van, és az ország különböző területeiről a legismertebb építőanyag-kereskedő cégek alkotják.

A 2010. évben a Mályi Téglagyár átesett története legnagyobb rekonstrukcióján, melynek eredményeképpen új alagútkemence és annak logisztikai rendszere került kialakításra. Ennek eredményként az itt gyártott termékeink emberi kéz érintése nélkül, kiváló és megbízható minőségben, jobb hőtechnikai jellemzőkkel, korszerűbb csomagolással kerülnek ki a piacra.

A PORObrick termékcsalád választéka kibővült, a termékpalettán 2017-ben megjelent a 10/24/50-es nútféderes válaszfal tégla.

A legkorszerűbb építőipari igényeket kielégítő, külön homlokzati hőszigetelést nem igénylő, speciális kőzetgyapottal töltött hőszigetelt téglák teljes választékával (30, 38, 44 cm falvastagság) rendelkezünk. Ezek a falazó elemek Magyarország legjobb hőszigetelési paramétereivel rendelkeznek.

Terveink között szerepel a saját gyártású 10-es, 12-es és falazó elem magas kerámia nyílás áthidalók Mályiban történő előállítása. Tervezzük továbbá termékpalettánkat még korszerűbb, jobb hő- és hangszigetelő képességű termékekkel kiegészíteni.

 

Kövess minket Facebook-on